lørdag 21. september 2013

Det ''alle'' gjør, men ''ingen'' snakker om




Endelig Fredag! For mange betyr det taco, pils, føttene på bordet og gullrekken på NRK1. Men for andre bringer fredagen med seg helt andre forventninger til helgekosen, "alle" gjør det - men "ingen" snakker om det. På slang kalles det gjerne ''chronic'', "blueberry yum yum" eller "Puff the magic Dragon", men det egentlig navnet er cannabis. Som ung i 2013 er dette noe man stadig utsettes for, enten gjennom førstehånds erfaringer eller annenhånds. En kan med god grunn etterlyse en debatt om legalisering av hasj, mange mener at det ikke er like skadelig som alkohol og bør derfor ikke være ulovlig, mens andre mener at hasj er en enkel portåpner til sterkere rusmidler. Hvor langt skal man gå, før det er for langt? Sett bort fra personlige preferanser, hva er det som veier for og i mot?

Eirik Løkke, rådgiver i Civita (liberalist) og medlem av Minervas redaksjonsråd, la frem i et debattinnlegg 5 grunner til å legalisere cannabis:

  1. Frie, selvstendige borgere bør prinsipielt få bestemme over egen kropp, selv om dette materialiserer seg annerledes enn hva politikerne ønsker. Dessuten er det vanskelig, nær umulig, å finne en felles standard for alle, ulike mennesker har ulike preferanser og bør selv tillates å forfølge disse på ens egen måte.
  2. Selv om man godtar premisset om en paternalistisk stat, som skal beskytte borgerne mot seg selv, er den påståtte skaden av cannabisbruk særs omstridt. Forskning viser at cannabisbruk sannsynligvis er mindre skadelig, og har mindre konsekvenser for kroppen enn eksempelvis alkohol og nikotin.
  3. Cannabisbruk representerer ingen fare mot andre borgere, hvilket burde være den primære årsak for å forby noe. Det er videre lite som tyder på at det har en vesentlig samfunnsskadelig effekt.
  4. Staten bør ikke forby alt den ikke liker. Straffeloven egner seg svært dårlig som oppdragsverktøy. Tvert imot, man burde være svært varsom med å ta i bruk straffeloven mot borgere som ikke representerer noen fare mot seg selv eller andre.
  5. Staten og politiet bør konsentrere seg om langt viktigere oppgaver. Å forfølge mennesker som bruker cannabis er ressurssløsing – det å begrense oppgaver for politiet har en selvstendig verdi.(Minervanett 2012)
Løkkes 5 grunner dreier seg vesentlig om statens rolle overfor individet, som en liberalist er det sikkert noe han ofte funderer over.

En 23-åring fra Geilo knivstakk to venner i en leilighet på Bislett etter at de kom hjem fra halloween-feiring på byen natt til 30. oktober 2011. Senere fant politiet ut at den halloween-drapsiktete mannen drepte i hasjrus.
Jørg Mørland, professor og divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, kommenterer i samme nettavisartikkel: - Hver gang man røyker hasj kan man få en forbigående psykose som varer i en time eller to. TCH, virkestoffet som gir rus, er psykoseframkallende. I hasj er det et stoff, CBD, som har en mekanisme som holder THC-psykosen i sjakk, men får du tak i et hasj-produkt med mye THC og lite CBD, har du større risiko for å gå inn i en psykose ved hasjrøyking.
Selv om det ikke bevist at det var cannabisbruk som førte til halloween-drapet, kan vi ved hjelp av Mørlands ekspertise si at cannabisbruk kan føre til aggressive psykoser. Dette går imot Løkkes tredje punkt, der han mener at cannabisbruk ikke er en fare mot andre borgere. Møland påpeker at det er hasjis med lav CBD-verdi og et høyt innhold av THC som er den «farlige» utgaven av stoffet. Hvis cannabis skulle blitt legalisert, vil kjøp og salg av cannabis reguleres. Da kan vi forvente produkter med god CBD og THC verdi. Mange ser kritisk på bagatelliseringen av hasj, som legaliseringsdebatten fører med seg. Kritikerne tar i utgangspunkt at cannabis er et stoff som fra et folkehelsesynspunkt er ønskelig at færrest mulig (helst ingen) befatter seg med.

Legaliseringsdebatten pågår i de fleste land, der andre hensyn enn folkehelsesynspunkt er aktuelle.
Uruguay og Mexico (Mexico city) har nå i senere tid åpnet for legalisering av cannabis. I september meldte Fox news at bystyret i Mexico city vurderer legalisering av cannabis planter og etablering av private marihuana røyking ''klubber''. I august meldte Daily Mail at Uruguay tok et skritt nærmere for å bli det første landet til å legalisere marihuana i et siste angrep på landets hensynsløse narkotikakarteller. Forslaget, hvis vedtatt, ville tillate noen å dyrke, selge og konsumere cannabis fritt, mens et konfidensielt register ville holde folk fra å kjøpe mer enn 40 gram i måneden. Her sto det også at andre søramerikanske ledere vurderer lignende trekk for å kvele karteller.

Det ser ut som at flere søramerikanske land ser på legalisering av cannabis som et steg i riktig retning for å vinne over narkotikakartellene. Nesten sånn at de foretrekker hasjmissbruk fremfor missbruk av andre narkotiske stoffer. Men er det virkelig så enkelt? Det er ikke sikkert at legalisering av cannabis vil føre til at folk slutter bruken av grovere rusmidler. Mange ser på cannabis som en ''gateway drug'', eller inngangsport-stoff, og da blir hele ideen om legalisering opponert. Per dags dato ser legaliseringsdebatten ut som en evig debatt, og jeg tror det vil ta lang tid før vi kan rusle innom bunnpris og kjøpe en pakke med ''purple rain'' joints.

Dette innlegget er ment som et introduksjonsinnlegg av temaet cannabisbruk. I et senere innlegg skal jeg se nærmere på studenters syn på cannabis, og sette tematikken i et sosiologisk perspektiv.


Kilder:
Minervanett(2012) "5 grunner til å legalisere cannabis." Hentet 27.09.13 fra:

Dagbladet(2011) "Halloween-drapssiktet drepte i hasjrus" Hentet 27.09.13 fra:

1 kommentar:

  1. Bra at noen endelig tar opp dette. Spennende debatt som ikke er kommet på bordet i Norge enda. Gleder meg til å følge med videre !

    SvarSlett